IE Warning
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
 
 
 

Apnoe

 

Szögezzük le. A buszvezető nem volt apnoés. Egy olyan készülékkel aludt, ami megóvta a légzéskimaradástól. Rendszeresen ellenőrizték, hogy használja-e ezt. Három sofőr közül kettőnek vannak alvászavarai. Ilyen értelemben az utasok nagyobb biztonságban voltak vele, mint egy olyan vezetőnél, akinek nem vizsgálták az alvását. Mivel az alváslaborok vizsgálatára több mint negyed évet kell várni, a legtöbbet tettük azzal, hogy a kollégának egy héten belül vizsgálatot intéztünk és akkor engedtük vezetni, amikor beállították a biztonságos alvását. A többit elmondtam. A műsorban szereplő tányérra még visszatérünk:

TV2 Mokka

A tányér. Kb. akkora a készülék, mint egy hagyományos levesestányér. Betesszük a matrac alá, és az okostelefonon megjelenik légzésünk és szívverésünk ritmusa. Elemzést is készít, szükség esetén riaszt. Néhány tízezer forint. Jó lenne, ha minél többen használnák, bár a bevezetése kapcsán sok aggályom van. Pl. jogi fenntartások. Kényszeríthetem-e a munkatársaimat ilyesmire?

Nagyjából ilyen betegjogi aggályokra épül a legújabb kampány. Hetek óta fenyegetnek ezzel az ügyvédek, akik a többiek elől szeretnék elvenni a nagy összegeket a biztosítási keretből. Most éppen azt állítják, azon a tájékoztatón beszéltem először az alvászavarról, amin önként részt vettem, és amiről a gyilkosozás miatt voltam kénytelen távozni. Képzeljük el: miközben „Gyilkos” felkiáltást vezényelnek az ügyvédek, és mentemben még odavetem, – Ja és a sofőr alvászavaros volt.

Valójában így történt:

– Igaz, a sofőr alvászavaros volt. (Honnan tudták? Csak nem a nyomozati anyagból?!)

– Igaz.

Ha ott meghallgattak volna, nagyjából azt mondtam volna, mint a Mokkának.

Ott sem hallgattak meg, mint ahogy a médiakampány során sehol. Mindenhol fél mondatokat csikartak volna ki tőlem, hogy azután olyan narrációkat építsenek, amiket az ügyvédek diktáltak. Féltek, hogy élő adásban rákérdezek: az ügyvéd uraknak milyen az alvásdiagnosztikai eredménye? Netán a vérképe? Van-e prosztata nagyobbodása? Mert ugye szegény sofőrben azért jó lett volna hátulról is turkálni egy kicsit, hiszen a hirtelen vizelési inger is zavarhatná a vezetésben. Máig nem tudom, van-e jogom egyáltalán beszélni egy olyan ember egészségi állapotáról, aki éppen ébredezik a kómából. Azzal győztem meg magam, a betegségéről kérdeztek, de én az egészségéről beszéltem. Beszéljünk az érintettek egészségéről is. Az a gyilkosozó őrület, amibe pénzéhes ügyvédek hajszolják őket, aligha szolgálja a javukat.